Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
21.05.2019 - 13:45

Děčín modernizuje varovný systém. Fungovat bude i při výpadku elektřiny

Autor:

V dubnu začala na území Děčína modernizace Varovného a informačního systému (VIS), který je součástí Jednotného systému varování a vyrozumění. Ten provozuje Hasičský záchranný sbor České republiky. Dokončení modernizace je plánováno na září letošního roku. VIS je spolufinancován a podporován Evropskou unií, která hradí 70 procent nákladů, podíl Děčína činí 30 procent, což je v tomto případě 2,4 milionů korun.

K čemu VIS slouží?  
VIS slouží k varování a informování obyvatel města před hrozícím nebezpečím, a to například před povodněmi, vichřicemi, požáry, chemickými haváriemi, pády skalních masívů, sesuvy půdy, dopravními nehodami, nejen na silnicích, ale také na železnici, či před nebezpečím teoretického útoku apod.
Podle krizového zákona má totiž starosta obce povinnost zabezpečit varování a informování osob nacházejících se na území obce před hrozícím nebezpečím a také vyrozumět orgány krizového řízení.
„Dosavadní systém varování obyvatel v Děčíně byl již zastaralý, je ze šedesátých let,“ vysvětluje primátor města Jaroslav Hrouda, proč se Děčín do modernizace systému pustil.

Instalace sirén a bezdrátových hlásičů
Během modernizace probíhá výměna celkem 16 zastaralých rotačních sirén, dále bylo po městě v dubnu nainstalováno 58 bezdrátových hlásičů, které byly umístěny na sloupech veřejného osvětlení. Hotové je také vysílací pracoviště v budově magistrátu a převaděč na Chlumu, další převaděč pak bude instalován také na Sokolím vrchu. V květnu proběhne také výměna sirén. Následovat bude zkušební provoz.

I bez elektřiny
Výhodou modernizovaného VIS je jeho nezávislost na internetu a signálu mobilních operátorů. Při výpadku elektrické energie je systém funkční ještě po dobu 72 hodin. Kromě akustického signálu umí systém přenášet také mluvené slovo a zpřesnit lidem důvod výstrahy.
VIS v Děčíně budu umět varovat a informovat obyvatele i v odlehlejších městských částech, jakými jsou Dolní Žleb, Loubí, Nebočady nebo Vilsnice. Do systému lze také integrovat výstupy ze srážkoměrů, hladinoměrů, detektorů chemických látek a různých čidel. To umožní krizovým orgánům získat včasnou informaci o základních hydrometeorologických údajích na území města při ohrožení povodněmi. Dále je možné do systému integrovat výstupní data z monitoringu skalních bloků, kdy při nestabilitě některého z nich dojde k včasnému varování, evakuaci, omezení dopravy a přijetí dalších opatření.
Modernizace VIS byla městu Děčín doporučena Hasičským záchranným sborem České republiky a Bezpečnostní radou obce s rozšířenou působností Děčín. Schválilo ji předchozí zastupitelstvo města. (red)

Počet zobrazení: 1118 Naposledy změněno: 21.05.2019 - 14:12
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top