Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
04.04.2018 - 13:54

Studie k revitalizaci Bynova představí architekti veřejnosti

Autor:

Bynovské sídliště je třetím sídlištěm, které chce město zrevitalizovat. Poprvé však pro přípravu revitalizace využilo územní studii, která se zabývá zmapováním momentální situace a návrhem řešení vycházející z pečlivého průzkumu mezi obyvateli Bynova.


Ateliér re:architekti vytvořil návrh územní studie venkovních prostor mezi domy ve vytýčeném území Bynova. Tu představili vedení města a vysvětlili historickou návaznost na nové řešení. Ateliér vycházel z průzkumu, který v této části města probíhal. Analýza ukázala, co nejvíce obyvatelé Bynova chtějí změnit, co vidí jako největší problém a co se jim nejvíce líbí. „Výstupy architektů jsou velmi zajímavé. Přináší nám spoustu materiálu, s kterým je možné pracovat. Odpovědi na jednotlivé otázky ukazují, že lidé samozřejmě potřebují zvýšit počet parkovacích míst a zlepšit kvalitu chodníků. Ukazují však také, že by lidé chtěli více venkovních prostor vhodných k setkávání se. Jako bolavé místo této lokality pak vesměs všichni jednoznačně vidí objekt a okolí Dukly,“ řekla Marie Blažková, primátorka města. Pro kvalitní zpracování studie bylo nutné znát také názory občanů na dopravu. Jednou z otázek bylo také jak často a jakým způsobem se lidé pohybují za prací a kam. Z této informace pak vychází potřeby na případné úpravy stanic městské autobusové dopravy. Komplexní propočty ukázaly například kapacitu autobusů potřebnou k přepravě. Průzkum potvrdil také potenciál změny Kozí dráhy a její přeměny na cyklostezku. Obyvatelé vidí také velký problém v parkování. Dotazníkové šetření ukázalo, že lidé chtějí parkovat přímo u svých domů. Případné budování parkovacího domu by však podle architektů neřešilo situaci, protože lidé jasně odpovídali, že nechtějí akceptovat docházení do parkovacího domu. Architekti v konceptu návrhu zatím našli způsob, jak navýšit parkovací místa o zhruba 200. „Architekti se zabývali i řekněme resuscitací prostoru Dukly. Je vidět, že se na sídlišti pohybovali a pozorovali každodenní život. Hledali bezpečnější pohyb při přecházení Teplické ulice. Sledovali vytvořené průchody propojující jednotlivé chodníky. Pracují s myšlenkou dovést městskou dopravu do horní části sídliště,“ vysvětlila Marie Blažková. Zpracovaná studie bude představena také veřejnosti v bynovské základní škole a bude sloužit jako podklad pro přípravu projektové dokumentace. Setkání proběhne 16. dubna v 17 hodin.

Počet zobrazení: 1390 Naposledy změněno: 05.04.2018 - 09:23
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top