mobilni rozhlas
27.11.2019 - 12:26

Kontrola hospodaření děčínského zámku odhalila závažné chyby v hospodaření

Autor:

Porušování zákona, nedůslednost, nepřehlednost, nedoloženost či absence jakéhokoliv systému a pravidel – to je závěr kontroly hospodaření příspěvkové organizace města Zámek Děčín. Nezávislá auditorka z Jablonce nad Nisou, která se specializuje na příspěvkové organizace, prověřila hospodaření zámku za rok 2018 a také za první polovinu roku 2019. Kontrola se týkala například dodržování právních norem při výběru dodavatelů či dodržování zákonů. Podle závěru této kontroly, která probíhala od 17. července do 30. září letošního roku došlo ve všech prověřovaných oblastech k zásadnímu pochybení. Město proto podalo podnět na státní zastupitelství, orgány činné v trestním řízení navíc prošetřují pokus o zničení dat ze serverovny zámku.


„Vzhledem k obsahu zprávy a závažnosti a množství zjištěných nedostatků mohlo dojít k trestnému činu při porušení správy cizího majetku,“ konstatoval primátor města Jaroslav Hrouda. „Zatím není jasné, jaká škoda městu vznikla, mohou to být miliony korun,“ dodal primátor.

Zjištěné nedostatky
Podle kontrolní zprávy například Zámek Děčín začal vkládat smlouvy do registru smluv s ročním zpožděním. Většina smluv byla navíc uzavřena pouze ústně.
„Absence písemných smluv především u dodávek nad padesát tisíc korun je porušení základních principů hospodaření,“ uvádí kontrolní zpráva, která má celkem 32 stran.
Objednávky byly opakovaně vystaveny těsně pod hranicí padesát tisíc korun, chyběly navíc nabídky či propočty. Smlouvy na krátkodobý pronájem byly uzavřeny podle neplatného předpisu. Zakázky byly uzavírány takzvaně „z ruky“, aniž bylo doloženo, které firmy byly poptávány u zakázek do 100 tisíc korun.
Zámek také nedoložil, že ceny, za které pořizoval materiál a služby byly vybrány nebo vysoutěženy jaké nejvýhodnější nabídka. Často se stávalo, že nakoupil za vyšší cenu než obvyklou.
„Často se také stávalo, že provedené práce nikdo nekontroloval, neexistují o tom záznamy,“ uvedl dále primátor města.
K pochybení docházelo také v personální oblasti. Kontrolní zpráva konstatuje, že se často nepostupovalo v souladu se zákoníkem práce. Zaměstnancům zámku byly navíc v první polovině tohoto roku dvakrát vyplaceny odměny těsně před skončením pracovního poměru bývalé ředitelky zámku; zdůvodnění odměn nebylo nijak doloženo.
„Na základě této kontrolní zprávy byl podán podnět na okresní státní zastupitelství,“ uvedla advokátka Barbora Hudková.
Podle náměstka primátora Jiřího Anděle nechá město nezávislým auditorem zkontrolovat také další příspěvkové organizace, například zoologickou zahradu, Centrum sociálních služeb či Děčínskou sportovní a.s.

Zničená data
Ke zjištěným výsledkům kontroly hospodaření se mohla vyjádřit bývalá ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková. Tu radní odvolali k 30. červnu letošního roku.
„Svoje vyjádření a vysvětlení Ing. Krupičková nedoložila s výjimkou čtyř dokumentů. Obecné odkazy na e-mailovou poštu byly bezpředmětné, protože kompletní emailová korespondence byla z počítače vymazána před nástupem nové ředitelky do funkce,“ uvádí kontrolní zpráva.
„Když jsem přebírala funkci ředitelky Zámku Děčín, předávací protokol měl pouhých deset řádků,“ uvedla současná ředitelka zámku Miroslava Poskočilová. „Neměla jsem k dispozici ani další údaje, například nebyla provedena inventarizace,“ dodala Poskočilová.
Radní Ondřej Smíšek, který má na starosti mimo jiné i IT technologie konstatoval, že se některá smazaná data z počítače bývalé ředitelky zámku podařilo obnovit. Na konci září pak došlo k pokusu další data zničit – kdosi vnikl de serverovny zámku a za chodu vytahal z počítačů disky.
„Bylo to v neděli v půl deváté večer. Naštěstí se nám tato data podařilo obnovit. Musím říct, že jsem se s ničím podobným ještě nikdy nesetkal,“ uvedl Ondřej Smíšek s tím, že i toto šetří policie.
Rada města odvolala z funkce ředitelky zámku Ivetu Krupičkovou k 30.6.2019. Od 1.7. 2019 byla novou ředitelkou této příspěvkové organizace jmenována právě Miroslava Poskočilová.
„Měl jsem indicie, že ne vše je v pořádku a audit mé obavy bohužel potvrdil. Čekal jsem zjištění vážných pochybení, ovšem nikoliv v takovém rozsahu, jaký auditor odhalil. Úvahy o vyvození trestně právní odpovědnosti jsou tedy rozhodně na místě. Kritiku, že je audit účelový krok, který měl odvolání ředitelky ospravedlnit, samozřejmě očekávám. Osobně mám ovšem pochybnosti, že by dotyční kritici postupovali jinak. Stojím si za tím, že změna ředitelky byla nezbytná. Audit nám zároveň poskytl důležitou zpětnou vazbu o dosavadních kontrolách příspěvkových organizací. V této oblasti vidím značné mezery. Kontrolní mechanismy proto plánuji do budoucna výrazně posílit. Audit v obdobném rozsahu plánujeme i u dalších organizací města,“ uzavřel Jaroslav Hrouda.

Počet zobrazení: 1629 Naposledy změněno: 27.11.2019 - 15:44
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top