Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
02.09.2020 - 08:41

Tyršův Děčín: Tyršova stezka letos s inovovanými stanovišti a tričkem za její úspěšné absolvování

Autor:

V září slavíme výročí narození Dr. Miroslava Tyrše, děčínského rodáka a zakladatele Sokola. Město si toto výročí připomíná už několik let velkou akcí Tyršův Děčín. Jedna z děčínských základních škol nese jméno tohoto významného rodáka a aktivně se do akce zapojuje. Nejen o Tyršově stezce jsme si povídali s  ředitelem ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Jiřím Broučkem.

 

Pane řediteli, ZŠ Dr. Miroslava Tyrše neboli „Vrchličák“ připravuje již tradičně akci s názvem Tyršova stezka. Můžete tuto akci popsat, o co se konkrétně jedná, pro koho je určena?

Tyršova stezka je název pro devět stanovišť se sportovními, vědomostními, naučnými i relaxačními úkoly, např. střelba ze vzduchové pistole, jízda na koni, orientační běh a další. Stanoviště jsou rozmístěna po celém areálu děčínského zámku včetně Růžové zahrady, Mariánské louky i Smetanova nábřeží, takže jejich absolvování je zároveň i příjemnou procházkou po krásných místech našeho města. Tyršova stezka je určena pro děti mladšího i staršího školního věku. Děti v doprovodu svých rodičů a prarodičů zahajují stezku v úvodním stanu na Smetanově nábřeží, kde dostanou mapku s jednotlivými stanovišti a vydávají se plnit úkoly. Po absolvování celé stezky pak dostávají odměnu, loni například v podobě balónku, drobných cen a sladkostí. Letos nás čeká již čtvrté pokračování a musím konstatovat, že předcházející tři ročníky byly z pohledu návštěvnosti naší stezky velmi úspěšné.

Jakým způsobem se na tuto akci škola připravuje?
Připravujeme se velmi pečlivě formou porad a konzultací k náplni jednotlivých stanovišť a celkové organizaci. Jedná se o akci pro širokou veřejnost a moc nám zaleží na tom, aby byla Tyršova stezka znovu vydařená.

Zapojují se do ní učitelé i žáci?

Ano, do organizace se zapojuje kompletně celý pedagogický sbor školy a někteří dobrovolníci z řad našich žáků. Moc si vážím aktivního přístupu našich pedagogů, kteří již čtvrtým rokem věnují svůj volný čas přípravě a průběhu Tyršovy stezky, která se stává již tradiční akcí naší školy, jež hrdě nese jméno našeho slavného rodáka. Pedagogickému sboru ZŠ Dr. M. Tyrše patří mé velké poděkování.

Máte pro letošek připraveno něco nového?

Ano, máme. Chystáme částečnou inovaci našich stanovišť a pro děti máme připravené překvapení v podobě trička za úspěšné absolvování naší stezky. Kdo jen trochu zná naši školu, jistě vytuší, jakou barvu tričko bude mít.

Chystá ZŠ Dr. Miroslav Tyrše nějaké další aktivity?
Nápadů máme spoustu, ale současná komplikovaná koronavirová situace nám neumožňuje s jistotou si naplánovat to, co bychom chtěli. Aktuální novinkou je celková úprava a modernizace školního dvoru, na němž vznikne zmenšená podoba dopravního hřiště, které budou moci využívat naši nejmenší žáčci. I já se moc těším, až hřiště bude funkční a zapneme semafory. V plánu máme uspořádat celoškolní olympiádu i s olympijským ohněm. Samozřejmě bychom chtěli znovu zorganizovat už tradiční a mezi žáky populární cyklojízdu naším městem. Znovu jsme připraveni, tak jako každý rok, zorganizovat řadu sportovních turnajů, projektových dnů, cestovat s dětmi u nás i po Evropě atd. Ale především chceme v klidu bez koronaviru učit a vychovávat naše školní děti.

Tyršova stezka se koná v neděli 13. září 2020 od 14 do 17 hodin, startuje se na Smetanově nábřeží.

Počet zobrazení: 2222 Naposledy změněno: 14.09.2020 - 06:09
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top