Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
01.04.2022 - 07:55

AKTUALIZOVÁNO: Labefest, ohňostroj, trhy. Po dvou letech se vrací slavnosti města ve své tradiční podobě

Autor:
Naposledy se slavnosti ve své tradiční podobě konaly v roce 2019. Zahájil je ohňostroj. Naposledy se slavnosti ve své tradiční podobě konaly v roce 2019. Zahájil je ohňostroj.

Po dvouleté odmlce zaviněné pandemií koronaviru se Děčín dočká oblíbených květnových městských slavností. Jejich součástí budou tradiční akce: ohňostroj, hudební festival Labefest či Adrenalin Challenge. Program městských slavností bude rozložený do čtyř víkendů.

„Kulturu vnímám jako základ zdravého společenského života pro všechny Děčíňáky. I proto jsem nesmírně rád, že po letech těžkostí se opět můžeme potkat osobně a naplno si po plné čtyři víkendy slavností vychutnat živoucí zábavu. Do léta nás čeká bohatý program a těším se na všechny z vás,“ řekl k nabitému programu Martin Pošta, náměstek primátora pro školství, kulturu a sport (Volba pro Děčín).

„Rozhodně se máme na co těšit. Doufám, že si všechny akce společně užijeme,“ říká primátor města Jiří Anděl (ANO).

První víkend

Jako první přijde na řadu floristická soutěž Děčínská kotva, její 51. ročník. Výstava soutěžních prací bude k vidění na zámku od pátku 13. května. Právě na zámku začne o den později 14. května Historický trh májový (podrobnosti o něm najdete níže), na parkovišti u Mariánské louky předvedou své umění sochaři a na parkovišti u městské knihovny se pojede Jízda na pohodu s prohlídkou automobilových veteránů.

Kromě Jízdy na pohodu budou všechny zmíněné akce pokračovat také v neděli 15. května.

Druhý víkend

O týden později odstartuje hudební festival LABEFEST na Smetanově nábřeží. Organizátoři ho oproti předchozím letům o týden posunuli v naději, že bude lepší počasí. Bude trvat dva dny a fanoušci se mohou těšit například na kapely Divokej Bill a Horkýže Slíže, na rockera Kamila Střihavku či na zpěváka Dalibora Jandu. Vstupenky jsou již v předprodeji.

Šanci na Labefestu dostanou i mladé talentované kapely, které se mohou do programu dostat díky soutěži Labefest Talent 2022. Zájemci musí do 30.4.2022 poslat videoklip nebo odkaz na něj na e-mail: talent@labefest.cz. Odborná porota následně vybere finalisty, ze kterých zvolí vítěze facebookoví fanoušci festivalu.

Celý víkend zahájí v pátek 20. května ohňostroj (podrobnosti níže).

V sobotu 21. května Děčín ovládnou adrenalinové závody na Smetanově nábřeží; soutěžit budou moci jak dospělí, tak i v neděli děti. 

               labefest lineupA4 partneri

Třetí víkend

Třetí víkend slavností přinese v sobotu 28.5. na Smetanově nábřeží Mladé Labe, které láká na vystoupení, soutěže a zábavu pro celou rodinu. Organizátoři ale myslí i na seniory – Den pro seniory proběhne v neděli 29. května na Smetanově nábřeží.

Čtvrtý víkend

Městské slavnosti budou pokračovat i první červnový víkend. Pod knihovnou změří své síly hráči streetballu v Labském streetballovém poháru, připraveno bude i Běláskové klání v podzámčí s řadou zajímavých soutěží pro děti. V Křížové ulici si ještě milovníci vína přijdou na své na akci Den v růžovém.  Neděle 5. června nabídne Den plný her na fotbalovém hřišti na Starém Městě.

Ohňostroj letos hudebně podbarví „Óda na šťastný let“

Tradiční ohňostroj rozzáří děčínské nebe 20.5.2022 v rámci městských slavností. Děčín je jednou z tradičních lokací pro ohňostrojové umění spojené s hudbou a letošní téma i hudební podklad nese název „Óda na šťastný let“, jde směrem k smíru, pozitivnímu myšlení a víře, která je tolik potřebná.

„Je to projev úcty a poděkování, propojí se vlastnosti ohně jako elementu spalující nečisté síly, nemoci a negativní myšlenky,“ popisuje Igor Bayer, ředitel Děčínské sportovní, která letos ohňostroj organizuje.

Jako hudební podklad zazní skutečně vzletná podoba 9. symfonie Ludwiga van Beethovena „Ódy na radost“. Další skladbou, která zazní, bude jedna za skladeb Jaroslava Ježka „Nebe na zemi“ ze stejnojmenné divadelní hry Osvobozeného divadla s nezapomenutelným zpěvem Jana Wericha a poslední skladbou bude

jedna z nejuznávanějších a také nejčastěji využívaných skladeb, symbol touhy, pospolitosti, mírumilovnosti a svobody ducha, jemně laděná píseň Johna Lenona „Imagine“.

Historický trh májový

Letošní historický trh májový se uskuteční v sobotu 14. a v neděli 15. května na děčínském zámku. Bohatý program vás zavede do historického románu Alexandra Dumase Tři mušketýři. Druhý květnový víkend na zámku vás v rámci městských slavností bude lákat na bohatý kulturní program, na hlavním zámeckém nádvoří se sjedou kejklíři, šermíři a ukázky dobových řemesel.

Trhy budou již tradičně v sobotu zahájeny slavnostním průvodem, v zahradách budou gaskoňského šlechtice d´Artagnana provázet jeho přátelé Porthos, Athos a Aramis a během celého víkendu se budete moci zaposlouchat do dobové hudby nebo zhlédnout akrobatická vystoupení.

„Návštěvníkům nabídneme ochutnávku místních specialit, piva i prosecca, stánkový prodej se šperky, keramikou nebo bylinnou kosmetikou. Děti si zahrají

ponožkovou bitvu, vyzkouší si řemeslné dílničky a určitě ochutnají spoustu dobrot,“ láká na trhy ředitelka zámku Miroslava Poskočilová.

Vstup pro veřejnost na trhy bude z Dlouhé jízdy, od zámecké sýpky a řetězové lávky. Vstupné je jednotné a na celý víkend dohromady stojí 70Kč/50Kč, děti do 6 let mají vstupné zdarma. Více informací na www.zamekdecin.cz.

 

Z akcí budou pořizovány fotografie a obrazový záznam.

                        

Počet zobrazení: 5320 Naposledy změněno: 31.05.2022 - 08:26
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top