Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
27.03.2018 - 08:12

Aplikace na chytré parkování anebo platforma pro zapojení občanů města do tvorby smart city – programátoři přes víkend vylepšovali Děčín

Autor:

Vítězem programovacího víkendu Děčín City Hackathon se stal projekt komunikační platformy na vylepšení města vlastními občany Děčín 2.1. Shodla se na něm odborná porota v čele s primátorkou města Děčína Marií Blažkovou. Děčín City Hackathon pořádalo na lodi Cargo Gallery a v učebnách ČVUT Inovační centrum Ústeckého kraje se záštitou města Děčína a náměstka hejtmana Ústeckého kraje Stanislava Rybáka.


Více než 50 účastníků z řad studentů středních a vysokých škol, firem i jednotlivců, 16 mentorů, ale také 48 litrů kávy pomáhalo od pátku 23. do neděle 25. 3. vytvořit z otevřených dat veřejně prospěšné projekty na akci s názvem Děčín City Hackathon. Celkem dvanáct tří-až pěti členných týmů soutěžilo o nejlepší projekt a cenu 20 000 korun.


„Jsem velmi příjemně překvapena kvalitou nápadů i energií mladých lidí, kterým jejich město není lhostejné. Budeme proto také velmi rádi spolupracovat na uvedení těchto projektů do praxe,“ uvedla při vyhlášení výsledků primátorka města Děčína Marie Blažková.
Jako nejlepší vyhodnotila porota děčínský projekt Daniela Másla, Davida Herziny a Markéty Miškovské s názvem Děčín 2.1. Jde o komunikační platformu, která umožňuje městu a jeho občanům vzájemnou komunikaci, zjišťování poptávky na vylepšení města od samotných občanů a stanovování priorit pro řešení. Má podobu webové stránky (www.decin21.cz) i mobilní aplikace a inspirovala se projektem a systémem hlasování občanů, který uplatnil miliardář Karel Janeček v projektu Prezident 21. „Vítězný projekt je geniálně jednoduchý. Stojí na osvědčené metodě budovat koncepty chytrých měst na základě poptávky občanů po konkrétních řešeních. Městům tím dává do ruky jednoduchý, a přitom moderní nástroj, jak přání svých občanů zjistit,“ vysvětluje ředitel Inovačního centra Ústeckého kraje Tomáš Siviček.


„Město Děčín se hlásí ke konceptu chytrého města a projekt Děčín 2.1 se nám víceméně trefil do našich aktuálních potřeb,“ doplňuje k rozhodnutí poroty vedoucí IT odboru děčínského magistrátu Tomáš Kejzlar. Druhé místo obsadil projekt vytvořený týmem ústecké společnosti Adler s názvem Clean City, který pomocí mobilní aplikace umožňuje občanům jednoduše upozorňovat na nedostatky v odpadovém hospodářství (plné, poškozené nebo chybějící odpadkové koše) a třetí místo si odnesl projekt z chomutovské průmyslovky s názvem Smart parking, který opět s pomocí mobilní aplikace řeší parkování ve městě. Hackathon je celosvětově úspěšný formát, v němž 3-5členné týmy složené z programátorů, designérů a kreativních lidí dostanou množství dat a z nich během víkendu musí vymyslet a zrealizovat nějaké vylepšení pro ostatní. Inovační centrum Ústeckého kraje pořádá hackathon už podruhé, v loňském roce se konal v Ústí nad Labem a pokračování City Hackathonu bude putovat i do dalších měst Ústeckého kraje. Na podzim má přitom ICUK ještě vyšší ambice – plánuje česko-saský City Hackathon, který se odehraje na lodi na cestě do Drážďan.

O Inovačním centrum Ústeckého kraje (ICUK)
Inovační centrum Ústeckého kraje založily v listopadu 2015 společně Ústecký kraj, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně a Krajská hospodářská komor Ústeckého kraje. Jeho cílem je podpora podnikání, inovací ve firmách a spolupráce výzkumných organizací a firemního sektoru. ICUK pořádá např. festival start-upů FestUp, nabízí inkubační a akcelerační programy na podporu podnikání, a spolu s Ústeckým krajem spravuje dotační program na podporu spolupráce firem a výzkumných organizací Inovační vouchery.

Kontakt pro média: Ondřej Klein, klein@cuk.cz, 774 156 477

Počet zobrazení: 986 Naposledy změněno: 27.03.2018 - 10:02
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top