11.04.2020 - 19:07

Prohlášení vedení města: Informace o rušení JSDH Staré Město jsou lživé

Město Děčín se velmi důrazně ohrazuje proti tvrzení zastupitele města Tomáše Brčáka, že chce zrušit Jednotku sboru dobrovolných hasičů Staré Město. Toto tvrzení považuje – zejména v současné nelehké době – za šíření poplašné zprávy.

Ve spolupráci s profesionálními hasiči město Děčín poslední dobou pracuje na nové koncepci fungování svých jednotek sboru dobrovolných hasičů. Cílem je, aby měla každá jednotka jednu cisternu a jedno výjezdové vozidlo. Podle metodiky pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů, vydané Ministerstvem vnitra – generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR má být JSDH v kategorii JPO-III vybavena právě jedním dopravním vozidlem a jednou cisternovou stříkačkou. Staré (často 30 až 40 let) a velice poruchové cisterny jsou proto v Děčíně postupně vyřazovány, jejich opravy a údržby jsou neúměrně nákladné. Jednoduše řečeno: Město chce mít tři dobře vybavené, akceschopné hasičské jednotky. V plánu má proto zrušit pouze JSDH Křešice, nikoliv jednotku na Starém Městě (která ostatně loni dostala zbrusu nové výjezdové vozidlo, na nějž město finančně přispělo).

Je nutné dodat, že novou koncepci nepřipravuje nikdo z vedení města „od stolu“, ale vzniká ve spolupráci s profesionálními hasiči, kteří mají v Děčíně výjezdovou základnu a kteří práci dobrovolných hasičů při zásahu v terénu koordinují.

Fakt, že někteří zastupitelé města Děčína (jmenovitě opět pan Brčák a také pan Zdobinský) v obyvatelích města vyvolávají na sociálních sítích svými komentáři obavy tvrzením, že snížený počet JSDH a jejich vybavení nebudou Děčínu při požárech stačit, považuje vedení města za naprosto lživé, populistické a odsouzeníhodné. Je nutné si uvědomit, že při rozsáhlých požárech si hasiči mezi sebou vypomáhají – je běžnou praxí, že v Děčíně zasahují JSDH z jiných měst, pokud je to potřeba. Stejně tak jsou schopné pomoci i děčínské JSDH svým kolegům.

Město Děčín si práce všech hasičů (a nejen jich, všech pracovníku IZS) velice váží a snaží se ji v maximální míře podporovat.

Naposledy změněno: 17.04.2020 - 08:47

Ing. Jiří Anděl, CSc.