18.04.2016 - 10:23

Většina cest na via ferratě je otevřená

V pátek 15. dubna byla otevřena většina zajištěných cest na Pastýřské stěně, turisté a milovníci adrenalinových zážitků si tak mohou užít velkolepé výhledy na Labský kaňon a město Děčín. „Jsem rád, že se podařilo v tak krátkém čase odstranit závady, které bránily otevření ferraty, a my jsme mohli většinu tras otevřít,“ řekl Jiří Anděl, náměstek primátorky. Zavřeny zatím zůstávají trasy 5, 6, 7 a pravý nástup u bývalého výtahu.

Radnice nechala před zahájením lezecké sezóny zkontrolovat odbornou firmou všechny cesty via ferraty. Hlavní roční kontrola zjistila závady, které bylo nutné před otevřením odstranit. Správce ferraty intenzivně pracoval na výměně některých kramlí, doplnil zakončení lan a na svislých úsecích bezpečnostní dorazy. Vyměněno bylo ocelové lano na cestě Karlův most za nerezové. „Na posledním jednání, kde se sešli jak pracovníci magistrátu, autor ferraty, odborná firma i nezávislý expert na lezecké materiály a vybavení, bylo jasně stanoveno, které úpravy je nutné provést neprodleně a které je možné provést za provozu,“ vysvětlil Jiří Anděl. Zbylé cesty budou upraveny během následujících dvou měsíců. Opravy cest vyšly radnici zhruba na 50 tis. korun. „Musím poděkovat všem, kteří se na opravách podíleli. Díky jejich pracovnímu nasazení bylo možné ferratu otevřít v rekordním čase,“ dodal Jiří Anděl.

Celá via ferrata vzhledem k obrovské návštěvnosti vyžaduje pravidelnou kontrolu a údržbu. Proto byl vypracován podle platných norem a dokumentu vydaného Rakouským správním výborem pro bezpečnost v Alpách „ Zajištěné cesty (ferraty), vytvoření – udržování – opravy“ Plán kontrol a údržby.

Kontroly jsou rozděleny do 3 intervalových a kvalitativních kategorií:

1) Běžná vizuální kontrola – je zahrnuta v Návštěvním a provozním řádu a je prováděna návštěvníky. Jedná se o prevenci k zjištění mimořádných případů (např. odcizení ocelového zajišťovacího lana nebo uvolněné kotvy). V takových případech musí být správce zařízení okamžitě uvědoměn, aby mohl provést příslušná opatření (dočasné uzavření části nebo celého zařízení).

2) Provozní kontrola – je provedena správcem zařízení. Jedná se o kontrolu pro případ neohlášeného poškození. Kontrola bude provedena vizuálně se zaměřením na případná poškození. Interval kontroly je 3 měsíce.

3) Roční hlavní kontrola – je vykonána osobou s odborným vzděláním ve statice stavebních konstrukcí, geotechnice a s osvědčením práce ve výškách. Předmětem kontroly jsou zejména poškození zařízení vlivem používání, chybějící a uvolněné části zařízení, opotřebení, koroze konstrukcí, apod. Dále bude součástí kontroly prohlídka stavu skalní stěny, identifikace případně nestabilních hmot. Tuto prohlídku provede inženýrský geolog. Výsledkem hlavní roční kontroly bude zpráva o stavu a zjištěných závadách a návrh nápravného opatření.

Naposledy změněno: 18.04.2016 - 10:26