12.12.2017 - 10:36

Děčínský pěvecký sbor a Milan Rosenkranc jsou letošními držiteli Ceny města

Významné ocenění převzali z rukou primátorky ve středu 6. prosince na slavnostním večeru na lodi Cargo Gallery. „Letošní ročník byl výjimečný tím, že jedním z oceněných byla v podstatě velká skupina lidí, kteří jsou členy pěveckého sboru. Jejich činnost výrazně reprezentuje naše město nejen v České republice, ale také v zahraničí,“ řekla Marie Blažková, primátorka města.

Děčínský pěvecký sbor působí v Děčíně již 35 let. U jeho zrodu stál Josef Waldmann, toho nahradil Jiří Holubec. Repertoár souboru sahá od klasické po současnou populární hudbu. Děčínští posluchači však DPS znají především z předvánočního období. „Bez České mše vánoční si Vánoce mnozí z nás nedovedou představit. Příjemná atmosféra dýchá při koncertech, ať sbor zpívá v kostele nebo na náměstí,“ doplnila Marie Blažková. Druhý oceněný Milan Rosenkranc se dlouhodobě věnuje ochraně historických památek. Dlouhá léta působil jako ředitel Oblastního muzea v Děčíně, jako prezident působí v recesistické skupině Pro přepravu ročních období. V současnosti stále pracuje jako odborný pracovník muzea, aktivně působí v městském zastupitelstvu.
Cenu města udělila primátorka v letošním roce již po deváté. V předchozích letech byli oceněni například Rudolf Felcmann, Josef Waldmann, Hugo Engelhart, Vladimír Poskočil, Vladimír Cejnar, Břetislav Kment, Mahulena Čejková, Vojtěch Haňka, Pavel Jirásek nebo Nataša Belisová.