11.12.2013 - 12:56

Cedar Rapids pomůže knihovně

Na opravu prostor Městské knihovny Děčín, kde způsobila škody červnová povodeň, přispěli krajané ze Spojených států amerických. Krajanská organizace ve městě Cedar Rapids - National Czech and Slovak Museum and Library uspořádala sbírku pro městskou knihovnu a vybrala $ 50.000,-. Zástupci dárců navštívili Děčín 10. prosince a předali symbolický šek.

Dvanáct zástupců ze zhruba 330 dárců, kteří se složili na knihovnu poškozenou při červnových povodních, navštívilo Děčín. Na radnici hosté v čele s Jasonem Wrightem, ředitelem Národního československého muzea a knihovny v Ceder Rapids, podepsali darovací smlouvu. „Velice mě překvapila solidarita krajanů, vážím si daru, na který se složili obyčejní lidé z tak dalekého města,“ řekl František Pelant, primátor města.

Po dohodě s dárci budou peníze využity na protipovodňová opatření v knihovně, nákup nových knih v anglickém jazyce a zlepšení IT vybavení pro čtenáře. Hosté si prohlédli za doprovodu ředitele Ladislava Zoubka prostory knihovny a diskutovali o aktivitách a zkušenostech obou zařízení. „Pan Wright předal knihovně desku se jmény všech amerických dárců. Rádi bychom ji umístili do prostor knihovny, aby našim čtenářům připomínala solidaritu amerických krajanů,“ vysvětlil Ladislav Zoubek, ředitel městské knihovny. V odpoledních hodinách navštívila delegace děčínský zámek a rodný dům Miroslava Tyrše.

V Cedar Rapids je silná česká a slovenská komunita. V ulicích města najdete nejen české obchody a restaurace, ale také mnoho příznivců tělocvičného spolku Sokol. Tamní sokolské sdružení připravilo pro děčínskou organizaci dárky. „Setkání s americkými kolegy, kteří přivezli tištěnou kuchařku s recepty svých předků, trička pro děti a kraslici, bylo velmi milé a dojemné. Hosté projevili zájem navázat bližší spolupráci jak s knihovnou, tak s místním Sokolem,“ řekla Hana Cermonová, náměstkyně primátora.

Město Cedar Rapids v Iowě má skoro třetinu obyvatel českého a slovenského původu. V roce 2008 město postihla povodeň a zcela zničila budovu knihovny a muzea. Na její obnovu poskytla Česká republika velký finanční dar. Knihovnu s muzeem krajané převezli na bezpečné místo a díky daru se jim podařilo po pěti letech své sbírky obnovit a knihovnu s muzeem opět otevřít. Delegaci doprovázel Karel Kühnl, zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti, a manželka velvyslance ČR v USA Pavlína Gandalovičová.

Knihovna v Děčíně při povodních utrpěla škody za zhruba 5 milionů korun. Opravy byly zahájeny začátkem prosince.

Naposledy změněno: 11.12.2013 - 13:05