Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
04.12.2020 - 10:12

Město vybavilo hasiče novou technikou, křešická jednotka se rušit nebude

Autor:

Město Děčín pokračuje v modernizaci svých jednotek dobrovolných hasičů. Nyní jim za 150 tisíc korun pořídilo nový svolávací a informační systém FIREPORT.

 

Jak systém funguje? Po vyhlášení požárního poplachu Krajským operačním a informačním střediskem hasičského záchranného sboru přijde každému hasiči na mobilní telefon zpráva nebo notifikace o výjezdu. V tu chvíli má hasič možnost potvrdit, zda se výjezdu zúčastní nebo ne. Tuto informaci dostane velitel jednotky, který tak má v předstihu informaci o tom, kolik členů bude na výjezdu k dispozici. Systém dále otevře vrata do objektu, do garáží a rozsvítí světlo v hasičské zbrojnici.

U jednotek dobrovolných hasičů kategorii JPO-III (Boletice, Staré Město a Horní Žleb) byl systém vybaven navíc také počítačem a monitorem, který zobrazuje údaje o konkrétním výjezdu. Současně jsou tyto informace přehrávány v reproduktoru. Hasiči mají proto už při přípravě na výjezd informaci o tom, kam pojedou, na jaký typ výjezdu (požár, nehoda atd.) a co budou při zásahu potřebovat. Tiskárna jim navíc vytiskne informace o výjezdu, včetně mapy s vyznačeným místem události. Sytém je plně kompatibilní s technologií Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru ČR, který jeho používání doporučuje a technologicky podporuje.

JSDH Křešice město rušit nebude

Kromě postupné modernizace dobrovolných hasičů se vedení města také rozhodlo zachovat JSDH Křešice, o jejímž zrušení se v minulosti uvažovalo.

„Jsou okamžiky, kdy potřebujeme každou pomocnou ruku – třeba při povodních. Nechceme bránit v činnosti těm lidem, kteří chtějí něco dobrovolně dělat pro ostatní. Proto jsme se rozhodli, že tato jednotka zůstane,“ říká primátor města Jiří Anděl s tím, že cílem města je, aby všechny čtyři děčínské jednotky byly dobře vybaveny. I proto město Děčín letos pořídilo například dobrovolným hasičům v Horním Žlebu čtyřkolku, kterou mohou využít především v těžkém terénu. Jednotka ze Starého Města loni dostala nový výjezdový automobil, cisterna boletických hasičů prochází v současné době opravou.

Počet zobrazení: 1777 Naposledy změněno: 08.12.2020 - 14:46
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top