Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
15.12.2018 - 00:00

Centrum pro simulaci a vizualizaci pomůže studentům i městu

Autor:

Speciální Centrum pro simulaci a vizualizaci bude špičkovým moderním pracovištěm. Laboratoř vzniká díky projektu Využití moderní vizualizační a simulační techniky v oblasti dopravních systémů a spolupracují na ní děčínské pracoviště ČVUT v Praze, Fakulta dopravní, pracoviště Děčín, Západosaská vysoká škola ve Zwickau a děčínská Okresní hospodářská komora.

„Laboratoř bude v podstatě místnost se simulátorem se šesti stupni volnosti. To znamená, že se pohybuje šesti směry. Plošina bude složená z osmi vysoce výkonných počítačů, které se starají o pohyb plošiny, tedy o fyziku a vykreslují obraz virtuální reality,“ přiblížil podobu laboratoře Ondřej Smíšek, vedoucí děčínského pracoviště Fakulty dopravní ČVUT v Praze a radní města. Technika bude využívat 3D nástroj UNITY a software CARSIN. Studenti děčínské fakulty tak budou zkoumat například chování řidičů za určitých situací a tyto simulace pak vyhodnocovat. Vozidlové simulátory se používají k nejrůznějšímu výzkumům a testům. Jejich prostřednictvím lze zkoumat nejen reakce řidičů v různých podmínkách, ověřování vhodnosti použití různých signalizačních prvků v provozu nebo ergonomiku řidiče a jeho schopnost ovládat během jízdy i další funkce vozidla (GPS, telefon), ale i inovovat bezpečnostní prvky infrastruktury nebo vozidel. Výzkum napomáhá zvyšování bezpečnosti silničního provozu „Laboratoř bude sloužit například pro experimenty chování řidičů v extrémních situacích, posuzovat budou ergonomii vozidel ve vztahu k bezpečnosti. Vše v reálném prostředí díky virtuální realitě a použité technice,“ doplnil Ondřej Smíšek. Laboratoř bude primárně sloužit studentům Fakulty dopravní. Seznámit se s ní však budou moci i studenti středních škol. „Plánujeme, že toto pracoviště bude otevřeno i studentům z jiných škol. Otevřít bychom chtěli také zájmový kroužek pro děti devátých tříd základních školy,“ dodal Ondřej Smíšek. Její pořízení vyjde na několik miliónů Kč. Fakulta ji financuje z projektu číslo: 100251050, název projektu: Využití moderní vizualizační a simulační techniky v oblasti dopravních systémů, jehož cílem není jen samotný stavebnicový vozidlový simulátor, vypracována bude také koncepce dalšího vzdělávání, stáží a exkurzí pro veřejné organizace a svazy. K tomu by měla vzniknout přeshraniční kooperační síť partnerů na české i německé straně.


Fakulta dopravní dlouhodobě spolupracuje s městem při řešení dopravních situací, které významně ovlivňují život obyvatel. Vybudování kvalitní laboratoře tak přispěje k ještě výraznější spolupráci vysoké školy a města.

Počet zobrazení: 1355 Naposledy změněno: 26.02.2019 - 14:54
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top