Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
22.04.2015 - 12:10

Děčín je nejzelenější okresní město

Autor:

Po městech krajských porovnal Český rozhlas podíl zelených ploch na celkové rozloze všech okresních měst. První místo s více než 63 procenty zeleně obsadil Děčín. Vděčí za to hlavně rozsáhlým lesům, které ze severu, od Labských pískovců a Děčínské vrchoviny, zasahují hluboko do katastru města.

 

 

Na špičku žebříčku Děčín posouvají také stromy obklopená sídliště a zarostlé břehy Labe i Ploučnice. Ačkoli se nejedná vždy o zeleň udržovanou, promyšlenou a – jak říkají urbanisté – zvyšující kvalitu života, je jí v Děčíně opravdu hodně. „Výsledky výpočtu odpovídají skutečnosti. Díky okolním lesům a lesoparkům, které jsou blízko centra, žijeme v zeleni,“ říká mluvčí primátorky Markéta Lakomá. 

 

Žebříček Českého rozhlasu vychází z analýzy provedené Evropskou agenturou pro životní prostředí (EEA). Vědci se pokusili určit, k čemu se využívá půda na celém kontinentu. Jeho satelitní snímky proto rozdělili na miliony dílků, reprezentujících ve skutečnosti čtverce o straně 10 metrů. Každému z nich potom počítačový program s využitím metody „strojového učení“ přiřadil některý z jednadvaceti způsobů využití: obytná zóna, průmysl, zemědělská půda, staveniště, přístav, silnice atd.

 

V mapách, které na základě takto zpracovaných dat sestavil Český rozhlas, najdete tmavě zelenou barvou vyznačené lesy, světlejší zelenou potom městskou zeleň. Do ní patří nejen parky, ale například i zoologické zahrady nebo travou porostlá sportovní hřiště. Číselný údaj vyjadřuje procento, které takto označené plochy zabírají z rozlohy celého města.

Nahrává to městům, do jejichž hranic z historických důvodů spadají lesy. Například druhému Jeseníku: „Celková plocha lesa patřící městu Jeseník činí 239 hektarů,“ informuje Lucie Tenekedzi z místní radnice. Nejde jen o divoké hvozdy, ale také o opečovávané vyhlídkové trasy určené k procházkám na čerstvém vzduchu, případně o louky vhodné pro běhání bosky – obojí jsou procedury, jež svým pacientům ordinoval už zakladatel zdejších lázní Vincenc Priessnitz.

Na druhé straně porovnání celkové plochy s plochou zeleně detekované na satelitních snímcích může jiným městům uškodit. Hranice měst jsou často dány úředním rozhodnutím, a ne vždy kopírují věrně hranice osídlení: někomu do katastru „spadne“ obrovský kus lesa, jinému ne.

Ani samotná počítačová detekce využití půdy nemá stoprocentní úspěšnost. Doplácet na to mohou města jako Litoměřice – v žebříčku skončily třetí od konce. „Parkové plochy jsou buď chybně vyhodnoceny jako orná půda, nebo nebyly vyhodnoceny vůbec,“ namítá k výsledkům analýzy EEA Lenka Brožová z tamního odboru životního prostředí. „Jako zemědělská půda byl označen i park v zástavbě z počátku minulého století o rozměrech cca 400 x 122 m. Množství zeleně ve městě lze dle našeho názoru lépe posoudit pohledem na leteckou mapu.“

 

Také Uherské Hradiště, které skončilo na posledním místě, se domnívá, že obrázek, který si o jeho městské zeleni udělala analýzou snímků z vesmíru Evropská agentura pro životní prostředí, nemá s realitou mnoho společného: „Výsledky neodpovídají skutečnosti, jsou zavádějící a nicneříkající,“ napsal Českému rozhlasu mluvčí města Jan Pášma. „(EEA) konstatuje, že na pomezí katastru Jarošova jsou dva prvky zeleně, malý lesík a porost lemující vodní tok, a na katastru Míkovic lesík zvaný Míkovické Boří se zelení u Míkovické přehrady. Tyto čtyři prvky jsou ovšem jen nepodstatnými články veškeré zeleně, která na území města je,“ říká mluvčí a připojuje vlastní mapu a seznam pěti desítek zelených ploch, jak je eviduje město. Uherskému Hradišti podle Jana Pášmy ve statistice zeleně uškodilo osamostatnění Starého Města a Kunovic v 90. letech: „Tyto aglomerace tvořily jeden funkční celek i z hlediska zeleně. Například Kunovský les, to jsou 'zelené plíce' města. Pozemky sice vesměs patří Uherskému Hradišti, ale územně náleží ke katastru Kunovic.“ „Víme, že město Uherské Hradiště nepatří k městům s největším podílem zeleně. Je těžké srovnávat místo s historicky velmi starým osídlením s městy postavenými uprostřed lesů před nedávnem. Určitě ale víme, že na tom se zelení nejsme tak špatně, jak je prezentováno,“ píše mluvčí.

http://www.rozhlas.cz/zpravy/data/_zprava/nejzelenejsi-okresni-mesta-jsou-decin-jesenik-a-vsetin-ukazala-analyza-satelitnich-snimku--1481240

Český rozhlas

Počet zobrazení: 1172 Naposledy změněno: 29.04.2015 - 14:24
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top