Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
09.07.2020 - 08:57

Streetball oslaví v Děčíně čtvrtstoletí parádním turnajem

Autor:

Koronavirus letos doslova zrušil městské slavnosti. Město Děčín se proto rozhodlo, že se některé akce konat budou v jiných ter­mínech. Mezi nimi také street­ball, o jehož organizaci se stará ředitel Děčínské sportovní Igor Bayer. Položili jsme mu proto pár otázek.

 

Streetball mania letos slaví 25 let, je to novodobá sportovní tradice, kterou jste v Děčíně v roce 1996 založil. Tehdy se zde poprvé uskutečnil Labský streetballový pohár. Jak jste na to vlastně přišel?

Jsem srdcař a pro mne tenkrát šlo o dodržení slibu, který jsem dal dětem z basketu, co jsem trénoval. Netušil jsem, že mi tento koníček zů­stane a rozvinu streetball do dnešní podoby, kdy na pražském Václaváku pořádáme nejstarší mezinárodní streetballový turnaj na světě, po­řádáme Český streetballový pohár s finále na střeše obchodního centra Černý Most v Praze, organizujeme unikátní dlouhodobou Pražskou streetballovou ligu atd.. A to vše má kořeny tady u nás v Děčíně! Jsme streetballovou Mekkou a jsem za ten vývoj moc rád, byť to stojí neskutečné množství energie, času, víkendů … V souhrnu jsou to za ta léta stovky turnajů, tisíce zápasů a hráčů a diváky ani nespočítáme (statisíce…). Samozřejmě na to vše nejsem sám, mám okolo sebe skvělé lidi, o které se může člověk opřít, a to je nejdůležitější. V roce 1996 šlo o turnaj vykřesaný z niče­ho, bez zkušeností a minimálním rozpočtem, ten dnešní se pohybuje ve statisících, byť základ a místo zůstávají stejné.

25 let, to už je slušná tradice...

Turnaj zdobí děčínské městské slavnosti od jejich začátků, je to vlastně historicky jeden z jejich zakládajících kamenů. Doporučuji shlédnout videopozvánku na letošní turnaj na webu streetball mania, fcb a IG, je velice dynamická a náš Mc Kajag, který je součástí týmu přes 10 let, tam rapuje o dámě jménem Streetball manie. My jsme s naroze­ninovou párty počítali, jenže pak se v březnu neuvěřitelně rychle vypla zeměkoule. Doufal jsem a věřil, že se to přežene a oslavu si užijeme. Teď se ta chvíle blíží. Museli jsme počkat, až se v rámci uvolňování vládních opatření dostaneme nad 1 000 lidí na akci. Budeme zvát hráče ze všech koutů republiky a spoustu dalších hostů, chceme všem poděkovat za přízeň a užít si setkání. Termín je stanoven na 8. srpna. Nyní probí­hají intenzivní přípravy, času není moc nazbyt a chci, aby v nás tohle 25. výročí dlouho zůstalo. Těším se na super lidi a skvělou atmosféru, pověstnou u našich turnajů.

Jak probíhá „sázení“ basketbalových košů?

Jde mi o streetball jako sport komplexně, a tak od roku 2010 sá­zím streetballové koše do měst a za­vazuji se k tomu, že se o ně budeme starat. Sportem žiju od mala, hodně mi toho dal a teď mu to vracím. Je důležité, aby měli lidi nějaký zájem a nemusí to být nutně sport, může jít o cokoliv, hrát na kytaru, chodit do přírody, malovat, prostě cokoliv. Mám radost, když u košů Streetball mania vidím někoho hrát, je skvělé, když se lidi hýbou, je skvělé, když vi­díte děti nebo rodiny hrát. Doposud jsme nainstalovali 30 košů v Praze, Ostravě, České Třebové, Jaroměři, Krupce, Tisé, Růžové a samozřejmě Děčíně (7). Někdo si permanentně na všechno stěžuje, remcá „u piva“, já na to jdu z opačného konce.

Zpátky k letošnímu turnaji. Čím bude výjimečný?

Nejde jen o další turnaj v řadě. Jde oslavu výročí tradice, ty jsou pro společnost důležité. Vymýšleli jsme, jak příjemně oslavit čtvrtsto­letí, a teď vím, že to bude VELIKÉ, přirovnávám to ke sněhové kouli, která na sebe nabalila spoustu programu. Vznikla tak akce Street Fest. Zabereme celé nábřeží na pravém břehu Labe od parkoviště pod knihovnou až pod zámek. Na parkovišti proběhne Labský street­ballový pohár, který je dnes street­ballovou Mekkou/Woodstockem, chcete-li. Pod zámkem bude Street Food Market, Fler Jarmark, před­staví se regionální pivovary, live music v „Rogalu“, dětské divadlo, oživíme Labe a spousta dalšího, prostě je na co se těšit, program bude bohatý. Stále ještě vaříme a vymýšlíme další body programu: průvodcovství po via ferratě v srdci Děčína apod. Žijeme v nádherném městě, dělejme si jej ještě krásnější a žijme v něm naplno, další z mých sloganů…

Musím taky upozornit, že tato zóna bude placená, to znamená vstup se vstupenkou, které budou výhodnější v předprodeji na Vstupence Děčín než pak na místě. Cena je symbolická, jde o pokrytí nákladů na kulturnost a pohodo­vou zónu. Večer se bude v letním kině díky vstřícnosti vedoucího kina Martina Pošty promítat repríza filmu Zlatý podraz z basketbalo­vého prostředí, je škoda, že dnes nikdo ani neví, že jsme byli v roce 1946 mistry Evropy. V letním kině naistalujeme na nádvoří zámku basketbalový koš, který v tom filmu hrál, a diváci si na něj budou moci pod dozorem zaházet, přece jen, jsme na zámku. Koš čeká na své místo, chci ho dát lidem, kdyby ně­koho napadlo, dejte vědět. Děčín má oficiální slogan „Děčín je boží“, já k němu dodávám, „Pojďme si ho užít“ a „Pojďme slavit“.

Chystá se i malý hudební festival: jak se bude lišit od tradičního Labefestu?

Samotný Labefest je přeložen na rok 2021 a jak už jsem říkal, cílem bylo, aby se Děčín smál. Stále jsme sledovali vývoj a poté, co se začali rušit vládní opatření, začali jsme hledat náhradní řešení. Proběhly hromadné schůzky s organizátory slavností, dali jsme hlavy dohroma­dy a výsledkem je mimo jiné dvou­víkendový Tyršův Děčín. Znamená to, že se omezená forma městských slavností přidruží k Tyršovu Děčínu, vznikne tak zajímavý formát, třeba se osvědčí v jiné podobě i do bu­doucna. V prvním zářijovém víken­du se uskuteční hudební festival, kde se snažíme jako hlavní headli­nerku získat Ewu Farnou, Line up se stále tvoří. Festival bude jednoden­ní a bude zakončen ohňostrojem, proběhne dřevosochání, všechny 3 eventy Adrenalin Challenge, Duho­vý běh … V návaznosti na „situaci“ se improvizuje a tvoří, vše se bude včas komunikovat.

Počet zobrazení: 2740 Naposledy změněno: 04.08.2020 - 12:49
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top