mobilni rozhlas
06.03.2023 - 16:48

Igor Bayer: Modernizace našeho aquaparku je nezbytná

Autor:

Igor Bayer je nejenom ředitel aquaparku, ale také organizátor hudebního festivalu Labefest.

 

Jak probíhá příprava na letošní LABEFEST?
Přípravy jsou tradičně v plném proudu. Nyní už běží druhá vlna předprodeje a zájem je slušný, sledujeme nákupy vstupenek – a kromě nákupu z Děčína a okolí k nám míří lidé z velkých dálek – České Budějovice, Český Krumlov, Praha, Bratislava, Chomutov… Není divu, line up festivalu je opět našláplý a cena je díky městu opět bezkonkurenčně nízká.

Na co se mohou letos návštěvníci těšit?
Určitě můžu vypíchnout největšího headlinera: popovou kapelu Mirai, která obsadila na Českém slavíku 2. místo a ve své sbírce má i Cenu Anděl. Dále se můžeme těšit na kapely Wohnout, Buty, Vypsaná fixa, Žlutej pes, Paulie Garand a další, je z čeho vybírat. Stejně jako v předešlých letech dáme šanci i mladým kapelám/interpretům v soutěži Labefest talent. A samozřejmě oblíbený páteční ohňostroj s hudebním doprovodem v krásné scenérii, který ke slavnostem patří.

Jak se vlastně zrodil Labefest?
Chtěl jsem oživit a rozveselit do té doby prázdné nábřeží. Myšlenku Labefestu jsem měl pár let v hlavě, plán byl a po dohodě s městem jsem poprvé hudební festival Labe uspořádal v roce 2007. Festival prošel za ta léta velkým vývojem, urazili jsme velký kus cesty. Máme know-how, vozíme do Děčína prvoligové interprety i techniku. Za poslední léta jsme Labefestu vybudovali jméno v rámci celé ČR jak mezi interprety, tak u návštěvníků. Je za tím spousta práce a energie. Máme jeden z nejkrásnějších festivalových areálů v republice. Od prvního ročníku mimo jiné navrhuji posílení elektrických rozvaděčů na nábřeží, aktuálně řeší magistrát města projekt a podařilo se mi pro město domluvit investory, aby nebyla celá zátěž na městě. Bude-li vybudovaná infrastruktura, nábřeží ožije daleko více, to si zaslouží více zón ve městě. Nábřeží je přirozené srdce města, propojuje se zde příroda, kultura a sport, je zde neuvěřitelná energie vody, vše dohromady.

Organizujete i Adrenalin Challenge, co nás letos čeká?
Ano, další má srdcovka. Adrenalin Challenge má letos 25 let a s Labefestem se krásně doplňují. Každý festival hledá, čím zaujmout v rámci doprovodného programu, a u nás nad hlavami návštěvníků létají lidi na Extreme traversu do věže děčínského zámku, skáčou z mostu, prohání se po Labi na vodním skútru apod. Do adrenalinové výzvy se už zapojilo mnoho muzikantů: Kuba Ryba z Rybiček 48, Vojta Kotek, zpěvák Pekař a další. Děčín se zviditelní v rámci celé ČR například v TV Prima, ČT a na sociálních sítích. Letos se Adrenalin Challenge i Adrenalin Challenge Kids odehrají v sobotu. Dětská výzva bude celá na Mariánské louce a obecně zde chceme připravit více příjemné zábavy, nechte se překvapit! Na akci se sjíždějí účastníci z celé České republiky i zahraničí, užívají si jedinečnou atmosféru a posunutí svých limitů, zveme do Děčína celé rodiny. Je skvělé bavit se s lidmi, kteří jsou v Děčíně třeba poprvé, jsou z našeho města nadšení. Stejnou optikou bychom jej měli vidět i my a hlavně tvořit, zapojit se může každý, je tady spousta skvělých lidí, město budeme mít takové, jaké si ho uděláme.

Organizujete také legendární Labský streetballový pohár. Jak bude vypadat v letošním roce?
Turnaj je v této oblasti moje největší srdeční záležitost, můj první veřejný počin v Děčíně, to se psal rok 1996. Letošní ročník bude 28. a míříme ke 30., neskutečné, už se na turnaj moc těším. Turnaj je nejstarším pravidelně konaným v ČR a je dnes součástí Českého streetballového poháru s finálovým turnajem v Praze, kam se probojují i nejlepší týmy z Děčína. Už vloni se v Praze týmy ptaly, kdy bude Děčín. To potěší a stále mám chuť turnaj vylepšovat, baví mě hráči i diváci a je potřeba jim nabídnout pořádnou nálož zábavy a zážitků. Osobně se asi nejvíc těším na Slam Dunk Contest, budu rád, když se mi podaří sledovat turnaj spolu s partnery z tribuny. Do Děčína a okolí jsme nainstalovali už 10 streetballových košů pro veřejnost a vypadá to, že bychom letos mohli nainstalovat nějaký další, starám se i o to, aby bylo kde hrát a nemusí to být nutně na výkon… Streetball mania je v Děčíně doma a rozšířila se do celé ČR, máme za sebou přes 150 uspořádaných turnajů včetně mezinárodního turnaje na Václavském náměstí, který jsme pořádali 18 let (do covidu). Spolu s Adrenalin Challenge jsme v Děčíně založili novodobé sportovní tradice. Dnes má Děčín organizátory spousty různých akcí, to je skvělé a ve městě to pulsuje více než v devadesátkách. Turnaj je součástí městských slavností od jejich prvního ročníku v roce 2005.

V aquaparku chystáte letos stavební úpravy. O co konkrétně se jedná?
Jedná se o modernizaci společných šaten v plavecké hale a mám velikou radost, že na ni našlo město finanční prostředky. Sprchy a toalety jsme realizovali už před pár lety a letos na to navážeme další ucelenou zónou. Dlažby i šatní skříňky jsou už „unavené“ a mají tzv. „po sezóně“. Aquapark byl uveden do provozu v roce 2001 a přes veškerou údržbu areál stárne. Při návštěvnosti až přes 280 tisíc lidí za rok dochází logicky k opotřebování, investice jsou nezbytné.

Jak moc úpravy omezí provoz?
Naší snahou je omezit provoz plavecké haly jen na nezbytně nutnou dobu. Přestavba začne 22.5. a 14 dní bude plavecká hala uzavřena, budou probíhat bourací práce. Poté bude plavecká hala otevřena s tím, že zóna wellness bude po celou dobu rekonstrukce 100 dní uzavřena. Průchod do plavecké haly bude přes hlavní recepci směrem do wellness, kde budou provizorní šatny a odtud se návštěvníci dostanou přes sprchy k bazénům a tobogánům. Venkovní areál bude po celou dobu otevřený.

Mluví se o modernizaci aquaparku. Co vše je v plánu? Jaká je vize?
Vize je jasná, komplexní, dlouhodobá, velkorysá a za mne reálná, Děčín si zaslouží realizaci. Modernizace a investice do Aquaparku Děčín je nutností. Jsem nadšený z lidí, kteří chtějí sportovat a dbají na sebe bez rozdílu věku. Bohužel však nejsme schopni v plavecké hale kapacitně uspokojit souběžně zájem sportovních oddílů i veřejnosti. Kapacitní problém se týká i zóny wellness. Od roku 2018 máme hotovou studii koncepce rozvoje Aquaparku Děčín, ale město doposud nenašlo finanční prostředky na realizaci celku ani žádné z etap. Jednou nich je zkráceně modernizace venkovního 50m bazénu s parametry 50x25 m, který se na zimu zastřeší pneuhalou, vybudují se šatny a zázemí pro sportovní oddíly a veřejnosti se tak uvolní 25m bazén v plavecké hale. Realizace je nutností, obyvatelé města musí mít možnost žít zdravě! Dlouhodobě se snažím o smysluplné snížení provozních nákladů aquaparku, ušetří se finanční prostředky, které můžou jít na rozvoj. Jde zejména o snížení energetické náročnosti a využití zdrojů. To jsou věci, které řeším již mnoho let, a vzhledem k současné situaci mě mrzí, že vše trvá tak dlouho a nedošlo ještě k realizaci. Mluvím o využití použité termální vody a fotovoltaice na střechách aquaparku, zimního stadionu a ZŠ Březová. Energetické propojení těchto objektů je reálná krásná vize. Mám motto, kterým se řídím: „Je skvělé být šťastný za našich životů, ale ještě lepší je mít radost z budoucnosti našich dětí,“ žijeme v krásném městě, dělejme ho ještě krásnější a žijme v něm naplno!

Jak to vypadá s vybudováním saunového světa?
Aktuálně se zpracovává projekt na modernizaci této wellness zóny a je to velmi tvořívá a skvělá práce, ta vložená energie stojí za to. Máme dobrý tým, projektant, designérka, konzultant a my jako provozovatelé. O finální vizualizace se rádi podělíme. Je to jedna z etap celkové koncepce rozvoje aquaparku. Vznikne saunový svět a velmi si přeji, aby se záměr realizoval. V současnosti i zde vyloženě „praskáme ve švech“ a plně chápu požadavek žen na další saunovací den, ale není kam uhnout, při saunovací sezóně je návštěvnost vysoká. A jsem za to moc rád a budu ještě radši, když nabídneme službu na vyšší úrovni. Jedním z našich cílů je nabídnout ženám v novém saunovém světě možnost saunování 7 dní v týdnu. Tato investice je investicí do zdraví a věřím, že se povede.

Kdy plánujete odstartovat letní sezonu a co chystáte nového?
Venkovní areál otevřeme v závislosti na počasí v první polovině května a souběžně budeme řešit zmíněnou modernizaci společných šaten v plavecké hale. I zde potřebujeme investice, města okolo nás již své aquaparky zmodernizovala. Kromě uvedeného 50m bazénu máme v plánu vybudovat zábavný spraypark (cákadla, stříkadla...) pro děti i dospělé a přestěhovat současný dětský bazének. Oblíbenou se stala skluzavka, kterou jsme instalovali vloni a potřebujeme další zábavné prvky pro návštěvníky. Fenomén sezónnosti je při rozsáhlosti vnitřního a venkovního areálu úžasný, při letním provozu potřebujeme vysoký počet brigádníků, otevřeno máme 7 dní v týdnu. Aquapark je velmi živý organizmus, vše obhospodařujeme vlastními silami, kromě bazénů a wellness provozujeme AQ hotel, AQ bufík včetně venkovních stánků a venkovní sportoviště. Každopádně se těším na moment dokončení rekonstrukce společných šaten a na další modernizaci aquaparku.

Počet zobrazení: 2123 Naposledy změněno: 17.03.2023 - 10:07
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top