mobilni rozhlas
23.04.2024 - 07:20

Igor Bayer: Labefest se letos rozšiřuje, ohňostroj bude na téma James Bond

Autor:

Jedním z vrcholů městských slavností jsou hudební festival LABEFEST a ohňostroj. Na co se můžete těšit, říká v rozhovoru Igor Bayer, který má organizaci těchto akcí na starosti.

Jak vznikal program letošního LABEFESTu?
Úžasně, vždy si představuji krásný večer podél řeky Labe a jde to „skoro samo“. Navíc mám kolem sebe partu skvělých lidí a tvořit hudební festival v centru města je opravdu radost, baví nás to. Je to opravdu jedna z nejkrásnějších festivalových zón s úžasnou atmosférou. Takže přijďte se bavit a Děčín si užít! Do Děčína zavítá nejen rocková legenda Olympic, ale i hvězdy tuzemské rapové scény Yzomandias a Marpo & Trouble-Gang či populární skupina MIG 21 v čele s Jiřím Macháčkem.

Jaké novinky jste letos nachystali?
Labefest je mainstreamový festival a tou největší novinkou je rozšíření festivalového programu na Mariánskou louku, kde bude i druhá stage. Navazujeme tak na loňský rok, kdy jsme na louce otestovali velice úspěšnou chillout zónu. Přijďte si užít nejkrásnější festivalový prostor, který se rozevře ze Smetanova nábřeží pod děčínským zámkem až na Mariánskou louku, která nabídne zónu relaxace, harmonie a skvělé zábavy. Návštěvníky čekají nevšední zážitky, a to jak pro dospělé, tak i děti.

Na co ještě se můžeme těšit?
Tím, že se termín festivalu posunul a vychází na Den dětí 1. června, připravili jsme velice živý program a můžeme mu říkat třeba „Family Labefest“, zkrátka „Rodinná zóna“. Chceme vytvořit nevšední interaktivní zónu, propojit svět dospěláků a dětí, ať si sobotní den užije celá rodina. Čeká na vás tedy příjemný program s živou hudbou, pestrá skladba občerstvení, skvělá atmosféra. Tak bych popsal náš záměr. Tato zóna pro návštěvníky je navíc bezplatná. Přivádíme do Děčína nové umělce a louka ožije už v 10:00 hodin, kdy odstartuje Adrenalin Challenge Kids. Zároveň na Mariánském pódiu začne hrát loutkové divadlo kejklíře Slávka a postupně se představí kouzelník Richard Nedvěd, Lumpína, písničkáři Michal Horák, Láska, Stand Up Comedy, úžasná bubenická show, festivalový kvíz, Madam Bicykloutka, chůdařské animace, workshopy, zahradní knihovna, odpočinkové zóny, v rámci arteterapie si na louce společně také vytvoříme krásnou mandalu a mnoho dalšího.

Jak se mohou kapely zúčastnit LABEFEST talentu?
Každý rok otevíráme dveře novým talentům! Poskytujeme prostor talentovaným umělcům, kteří mají možnost vystoupit na velkém pódiu po boku předních českých interpretů. Zájemci toužící vystoupit po boku renomovaných českých interpretů mohou své demonahrávky a odkazy na videoklipy zaslat na e-mail talent@labefest.cz do konce dubna. Následně vybere odborná porota dvacet interpretů do dvou semifinálových kol, z nichž fanoušci prostřednictvím internetového hlasování vyberou dva finalisty, kteří obohatí festivalový line-up.

Nedílnou součástí LABEFESTu je také ohňostroj. Na jaké bude letos téma?
Ohňostroj bude na téma „Jamese Bonda“, britské literární a filmové postavy. Nabídne populární a nesmrtelné songy, které nepostrádají napětí, humor ani emoce. Ohňostroj bude mít název Golden Eye a bude za hudebního doprovodu několika skladeb. Zazní píseň Skyfall, která obdržela v roce 2012 mnoho ocenění, včetně Oscara za nejlepší píseň, a také právě Golden Eye, představující první skutečný bondovský trhák, který má zásluhu na vyvolání ”bondovské mánie” v titulní písni s Tinou Turner.

Každý rok se během městských slavností koná také Adrenalin Challenge, došlo k nějaké změně?
První ročník Adrenalin Challenge jsem udělal v roce 1999, celá ta léta jsem akci tvořil a tvořím s největší pečlivostí a láskou, ale je čas jít dál. Adrenalin Challenge se za ta léta účastnilo aktivně nebo divácky tisíce lidí z celé republiky a zahraničí a vždy byli z Děčína nadšení. Akce byla mnohokrát v televizním vysílání, Extreme travers jelo mnoho známých osobností, příběhů z akce je velmi, velmi mnoho. Po 25 letech jsem se rozhodl jen pro Adrenalin Challenge Kids, to znamená akci pro děti, které více než kdykoliv dříve potřebují pohyb venku a reálné zážitky. Chci svou pozornost dát tam, kde je to více potřeba. Do budoucna mám smělé velkorysé plány, koncept, kterým bych se chtěl dát. Nechte se překvapit, příliv nápadů je neutuchající a chci si splnit další sen. Nyní se těším na děti při Adrenalin Challenge Kids, kde si užijou den naplno. Hlavně nejde o závod, není cílem dostávat děti pod tlak. Každé dítě dostane medaili, certifikát a tričko. Už teď je obsazena více než 1 kapacity akce. Registrací je pochopitelně nejvíc z Děčína, ale hodně přihlášek je z Prahy a dalších měst, jako jsou Teplice, Mimoň, Ústí n. Labem, Varnsdorf, Litoměřice atd... Mám radost, tahle všestranná výzva se koná na Den dětí a jak jinak oslavit tento svátek než aktivně.

Ke slavnostem patří i Labský streetballový pohár. Co pro nás chystáte?
Dvacátý devátý ročník, to je neuvěřitelné číslo, už se moc těším na tu úžasnou atmosféru a můžu říct, a samotného mne překvapuje, že mě to baví snad více než dřív, je to moje obrovská srdcovka a součást mého života. Baví mě samozřejmě hráči a jejich hra a zároveň diváci, celková ta chemie a to, jak se na turnajích potkávají bývalí spoluhráči a vzpomínají na svá aktivní hráčská léta. Hráči, kteří kdysi hráli tento turnaj, dnes přichází se svými dětmi, které pokračují a také hrají. Je to prostě krásné. Ano, založili jsme v Děčíně jednu z novodobých sportovních tradic, která se stala součástí slavností od jejich prvního ročníku v roce 2005. Letošní rok je vypimpený tím, že mám zrovna narozeniny, a je to zahřívačka na příští 30. ročník. Na turnaj už máme přihlášené první vlaštovky. Pro zajímavost je mezi nimi ženský tým Mirkovo holky ze Strakonic, ty mají na svém kontě mnoho úspěchů z našich turnajů, historicky ovládly i finále Českého streetballového poháru v Praze, kde se utkávají nejlepší týmy ze všech kol včetně toho našeho děčínského. Už teď je tedy laťka vysoko...

Jaký bude program?
Pod taktovkou „našeho“ jedinečného Mc Kajaga si užijou hráči hru a s diváky i našláplý doprovodný program. Streetdance nám předvede Prestige, věřím, že se ve Slam Dunk Contestu v pořádném kotli předvedou skvělí borci, ve finále 3pt Shootout se určitě blýsknou skvělé střely a budeme mít pár novinek, z nichž vám můžu jednu představit nyní a ostatní se postupně dozvíte na našich stránkách www.streetballmania.cz a sociálních sítích. Domluvili jsme se na vystoupení a workshopu s basketbalovým freestylerem, který je jediným exemplářem v naší zemi, je na co se těšit. Máme připravené vymazlené videopozvánky, některé z nich už brázdí vlny sociálních sítí a tu, co se mi líbí nejvíc, teprve vypustíme a těším se na reakce. Uvědomuji si, že v odpovědích používám často slovo „těším se“, ale ono to tak prostě je. U webu Adrenalin Challenge máme slogan: „Žijeme v nádherné zemi, dělejme ji ještě krásnější a žijme v ní naplno!“ a my máme navíc to štěstí, že žijeme v krásném městě, tak si ho hýčkejme a TVOŘME!

 

lbf24 plakat 297x210

 

 

 

 

 

Počet zobrazení: 827 Naposledy změněno: 03.05.2024 - 09:36
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top