Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
30.10.2017 - 09:18

Radnice plánuje opravit bynovské sídliště. Jak bude sídliště v budoucnu vypadat, o tom by měla napovědět územní studie.

Autor:

Město chce nechat zpracovat studii veřejných prostranství v Bynově. Pracovat na ní budou architekti se studia re:architekti, kteří připravovali revitalizaci Podmokel. První věc, která v rámci příprav stude proběhne, je setkání s architekty přímo v terénu. To se uskuteční v neděli 12. listopadu ve 13 hodin. Sraz je na rohu ulic Kyjevská a Na Vyhlídce. 


 Přestože se Děčín pustí již do třetí obnovy sídliště, je to poprvé, kdy uspořádal otevřenou soutěž, jejímž jediným kritériem nebyla cena. Odborná porota hodnotila nabídky také dle referenčních projektů a složení týmu.
„My jsme samozřejmě jako jednu z referencí podali projekt na revitalizaci Podmokel,“ připomíná architekt Jiří Žid zakázku, kterou re:architekti před lety v Děčíně získali na základě architektonické soutěže. Na Podmoklech by měla začít stavební firma pracovat na jaře a re:architekti budou mít na stavbě autorský dozor.


Re:architekty nyní čeká někokolikaměsíční práce. První seznámení s bynovským sídlištěm mají již za sebou. První koncept územní studie by měli mít hotový během čtvrt roku. „Jde především o vyřešení prostorů mezi domy. Naším úkolem je pochopit, jak veřejný prostor v této části města funguje, jak by mohl místním sloužit lépe. Pochopit, jak jej užívají např. různé věkové skupiny, jaká chybí pěší propojení atd.,“ popisuje další z členů týmu architektů Jan Vlach co je jejich posláním při práci na územní studii.


Stejně jako jiná sídliště, tak i to v Bynově trápí velký nedostatek parkovacích míst. I to bude jedna z oblastí, na kterou se chtějí re:architekti zaměřit. Podle jejich slov je potřeba přehodnotit a přepracovat uspořádání veřejných prostranství. Ta totiž dnes fungují jinak, než jak byla před téměř 40 lety navržena. Typickým případem je například areál bývalé Dukly, který byl postaven jako centrum sídliště s obchody. Dnes je ale v žalostném stavu.


„Je zajímavé, jak jsou okolo domů opečovávané předzahrádky. Je tak vidět pozitivní vztah lidí k místu, kde žijí. Úžasné je i to, že se dá vyjít prakticky z kteréhokoliv domu a po chvilce být ve skvělých lesích okolo Bynova,“ přidává postřeh z bynovského sídliště Jan Vlach.
Do budoucí podoby sídliště budou moci promluvit i lidé žijící v Bynově. Architekti počítají s tím, že v rámci práce na územní studii uspořádají i setkání s veřejností. „Chceme v rámci sběru dat také vyrazit na procházku po sídlišti s místními. To máme v plánu v neděli 12. listopadu,“ dodává Jan Vlach. Radnice počítá také s tím, že využije dotazníky v městském zpravodaji nebo na webových stránkách. (av, deník)

Počet zobrazení: 1002
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top