Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
05.11.2019 - 09:24

Vánoce v Děčíně letos přinesou celou řadu novinek

Autor:

Obří andělé, vánoční kino, koncerty, soutěže, ale i tradiční rozsvícení vánočního stromu. Takové budou letošní Vánoce v Děčíně. Hlavním centrem většiny akcí bude Masarykovo náměstí.


„Často slýchám, že se nezmůžeme na žádnou pořádnou vánoční atmosféru, že všichni raději jedou do jiných měst. Chtěl bych to změnit,“ říká primátor města Jaroslav Hrouda.

Děčínský advent odstartuje o víkendu 30. 11. až 1. 12. 2019. V sobotu proběhne celodenní ledosochání, gastroshow s polévkou pro dobrou věc, budou se zdobit perníčky, vystoupí skupina Šlapeto.
V neděli 1. prosince v 18 hodin se pak na Masarykově náměstí rozsvítí vánoční strom, a to nejen za přítomnosti vedení města, ale i zástupců církve: pozvání primátora města Jaroslava Hroudy přijal litoměřický biskup Jan Baxant. Program bude probíhat celý den, vystoupí například písničkář Ivan Hlas či pěvecký soubor děčínského gymnázia. Vyrábět se budou adventní věnce.
V pátek 6. 12. bude k vidění show Krampus-čerti, a to od 17 hodin. Průvody alpských čertů jsou v naší republice velice populární, v Děčíně se představí vůbec poprvé. Tři desítky čertů se za doprovodu hudby a pyrotechnických efektů projde po Masarykově náměstí. Večer pak vystoupí skupina Kabát revival.
V sobotu 7. 12. se děti mohou těšit na vánoční pohádku, Mikulášskou nadílku či vystoupení dětí z Domu dětí a mládeže v Děčíně. Den zakončí adventní kino nejprve pro děti, pak pro dospělé.
„Připravujeme pásmo krátkometrážních filmů. O konkrétních filmech zatím jednáme,“ říká vedoucí Kina Sněžník Martin Pošta.
Další adventní víkend odstartuje v pátek 13. 12. koncertem Michala Tučného – revival. V sobotu se budou prezentovat zájmová sdružení, opět vystoupí děti z DDM, obří andělé divadla Kvelb a na dospělé čeká od 19.00 adventní kino.
Neděle 15. prosince bude patřit vánočnímu koncertu, soutěži o Děčínskou vánočku roku, k vidění bude také pojízdná zvonkohra. Jejím základem je mechanická klaviatura a zvony jsou rozmístěny pravidelně v celé ploše i po obou stranách hráče. To umožňuje posluchači bezprostřední vizuální kontakt a velmi plastický, prostorový zvukový vjem.
Ve čtvrtek 19. prosince přijede do Děčína vánoční kamion s výsuvným pódiem. Děti se mohou těšit i na pohádku.
Pátek 20. prosince bude patřit opět obřím andělům divadla Kvelb, vystoupí také houslové trio Inflagranti spolu s dětským sborem. V sobotu se bude soutěžit o nejlepší vánočku, připraven je i koncert rádia Blaník, během nějž vystoupí například zpěvák David Deyl. Večer od 19 hodin proběhne laserová show.

Město Děčín také nakoupilo dřevěné domky, které budou sloužit trhovcům po celé období letošního adventu. Lidé si tak budou moci koupit svařené víno či klobásu nejen během slavnostního rozsvícení vánočního stromu, ale i během dalších předvánočních dní až do 22. prosince. Stánky budou otevřené vždy od 14 do 21 hodin, a to každý den na třech místech v Děčíně: na Masarykově náměstí, v Křížové ulici a v Podmoklech u kašny před hlavním nádražím.
„Přál bych si, aby se lidé cestou z práce měli možnost zastavit, potkat se s přáteli nebo s rodinou u svařeného vína, klobásy a koled,“ vysvětluje primátor Děčína důvod, proč město dřevěné domky pořídilo.
Domků město zakoupilo celkem dvanáct, a to za 393 tisíc korun. Budou se využívat i na další akce pořádané v průběhu celého roku.

Vybrány jsou i vánoční stromy pro tři různá místa v Děčíně. Největší strom zkrášlí Masarykovo náměstí, pokácen bude v ulici 17. listopadu. Strom z Pivovarské ulice ozdobí prostranství u kašny před hlavním vlakovým nádražím. Třetí strom, který bude postaven v Křížové ulici, vyrostl na Červeném vrchu. Vánoční stromy město usadí a ozdobí ke konci listopadu, rozzáří se první adventní neděli.

Podrobný program děčínského adventu najdete již brzy na www.idecin.cz

 

Počet zobrazení: 1220 Naposledy změněno: 19.11.2019 - 15:26
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top