Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
14.06.2022 - 09:39

Olympic či Pomněnky: Děčín si užije dvoudenní festival Energie pro kulturu

Autor:

Dva dny plné hudby a divadla proběhnou 23. a 24. června v Děčíně na Mariánské louce. I do Děčína totiž doputuje hudebně-divadelní festival Energie pro kulturu, který už třetím rokem podporuje živou kulturu, umělce a umělecké vzdělávací instituce v českých regionech. Na co se diváci mohou v Děčíně těšit? Na pěvecký sbor Pomněnky z děčínské základní umělecké školy, ale také na songy kapely Pískomil se vrací pro celou rodinu. Rockoví fanoušci si přijdou na své při vystoupení mladé kapely I Love You Honey Bunny anebo legendárních Olympic. Festival s sebou do Děčína přiveze nový cirkus Cirk La Putyka a návštěvníky čeká divadelní představení pro děti, vědecká show liberecké IQLandie či workshop malování pohybem. Akce se v Děčíně uskuteční na Mariánské louce a vstup je pro všechny zdarma.

 

"Pomáhat oživovat lokální kulturu, přinášet hudební a divadelní zážitky tam, kde si je třeba sami nemohou dovolit, spojit lokální umělce s těmi již známějšími. To je záměrem už třetího ročníku putovního českého festivalu Energie pro kulturu podporovaného Skupinou ČEZ.

„Akce vznikla původně na podporu umělců během krize covid-19 v ČR. Ovšem pomoc je potřeba i v době, kdy pandemie opadá. Cílem bylo a je pomoci kulturním a uměleckým vzdělávacím institucím v regionech a poukázat na jejich problémy. Velice často proto spolupracujeme s místními kulturními centry, které si třeba známé interprety nemohou dovolit pozvat,“ vysvětluje Martina Tůmová z organizačního týmu festivalu Energie pro kulturu.

Dvoudenní festivalový program je plný hudby a divadla.

„Akce je ale zajímavá především tím, že se na jednom pódiu potkávají začínající regionální a již zavedení umělci. Pro mnohé lokální interprety je to úplně nová zkušenost, zahrát si na velkém pódiu vedle velkých osobností,“ komentuje Martina Tůmová hlavní benefit pro místní umělce. Diváci si tak užívají dva dny nezvyklého mixu žánrů a interpretů.

Ve čtvrtek 23. června v brzkých odpoledních hodinách zahájí v Děčíně festival svým vystoupením pěvecký sbor Pomněnky z děčínské základní umělecké školy. Na pódiu je vystřídá kapela s hudbou pro celou rodinu Pískomil se vrací. V podvečer zahraje své songy mladá rocková kapela I Love You Honey Bunny a o pomyslnou tečku za čtvrteční částí programu se postarají legendární Olympic v čele s Petrem Jandou.

V pátek 24. června děčínská Energie pro kulturu pokračuje v odpoledních hodinách vědeckou show, kterou předvede liberecká IQLandia. V podvečer Mladá scéna odehraje divadelní představení pro celou rodinu a při stmívání se na pódiu v září reflektorů předvedou akrobati z představení nového cirkusu Cirku La Putyka. Oba dva dny se můžete také učit na workshopu malovat pohybem nebo na oranžovém kole ČEZ šlapat kilometry pro dobrou věc a podpořit tak Centrum sociálních služeb Děčín.

Festival se také snaží následovat a ukazovat veřejnosti světové trendy festivalové kultury, jako je třídění odpadu, udržování „zero waste“ etiky a představovat současné technologie, které posouvají festivalový zážitek na moderní úroveň. Festival Energie pro kulturu je festivalem pro všechny, kteří rádi tráví svůj volný čas sbíráním hudebních i divadelních zážitků, mají rádi léto, kulturu a svůj kraj.

Festival se konal v minulých letech každý rok v šesti městech a jeho návštěvnost byla přes 12 000 lidí. Letos se rozšiřuje o další tři festivalové zastávky.

Počet zobrazení: 2989 Naposledy změněno: 27.06.2022 - 06:24
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top