mobilni rozhlas
29.03.2013 - 10:49

Kozí dráha na jeden den ožije

ilustrační foto ilustrační foto

V neděli 31.března vyjedou vlaky na Kozí dráze. Město objednalo u dopravce Severočeské dráhy čtyři páry spojů, které dovezou cestující z Děčína do Telnice a zpět.

Příchod jara doprovodí v Děčíně a okolí mnoho akcí. Vedení města připravilo pro milovníky vlaků jízdu na Kozí dráze. V neděli 31. března vyjedou na trase Děčín – Telnice čtyři páry vlaků. Cestující se tak mohou pohodlně dostat do Jílového, kde v tu dobu pořádají Velikonoční trhy a dílničky pro děti. Plést pomlázky, malovat a vyrábět vajíčka budou moci děti od 14 do 18 hodin.

Výjezd vlaků je možný díky ukončení dlouhodobé výluky na západním nádraží. „Správa železniční dopravní cesty již nemá žádný důvod blokovat provoz. Objednali jsme provozní kapacitu na Kozí dráze, která bude zatím rekreační,“ řekl Pavel Sinko, náměstek primátora. Vlaky na trati vyjedou pouze v neděli. Město a obce na trati chtějí, aby vlaky jezdily během celého léta. Vše však záleží na zájmu cestujících a množství peněz, které budou obce do provozu investovat. To, jestli vlaky na Kozí dráze vyjedou, je závislé na Správě železničních a dopravních cest. Tuto situaci by mohlo změnit založení svazku obcí, který by měl dráhu převzít do své správy. „Zatím požádáme o bezúplatné převzetí dráhy jako město. Ale to není cílem. Rádi bychom, aby dráhu nakonec převzalo sdružení obcí. S jejich představiteli jsme již mluvili a máme jejich předběžný souhlas,“ doplnil Pavel Sinko. Podle vedení města by převzetí dráhy nemělo nijak finančně zatížit rozpočty jednotlivých obcí. Obce by totiž se samotnou dráhou převzaly také dotaci určenou na údržbu trati. Na letošní rok má město na provoz vyčleněno 450 tisíc korun, z toho 150 tisíc poskytl Ústecký kraj.

Jakým vlakem a za kolik se budou moci cestující projet, není zatím jasné. „Konkrétní vozidlo v tuto chvíli ještě nemáme, čekáme na několik nabídek. Chceme ale zajistit dostatečnou kapacitu i kvalitu tak, abychom nikoho neurazili. Proto se kloníme k moderním vozům. Cena pro cestující bude určitě pro každého dostupná,“ řekl Karel Mikolášek z Konzultační dopravní společnosti. Konzultační dopravní společnost má s provozováním tratí, na kterých přestaly jezdit vlaky zkušenost. Provozuje například Švestkovou nebo Doupovskou dráhu. Provoz na Kozí dráze byl zahájen v roce 1871, kvůli malé vytíženosti skončil v prosinci roku 2007. Od té doby tudy jezdí vlaky pouze příležitostně.

Podrobný jízdní řád najdete  na www.kozidraha.cz.

Počet zobrazení: 2077 Naposledy změněno: 29.03.2013 - 11:00

Ing. Jiří Anděl, CSc.
    Ing. Martin Kříž
    posta@mmdecin.cz

obyvatel (r. 2021)
průměrný věk
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023