Nastavení přístupnosti

mobilni rozhlas
10.06.2020 - 20:36

Poohlédnutí za činností Slunečnice, z.s. v době pandemie a poděkování Děčíňákům za jejich úžasnou pomoc

Autor:

Za dva měsíce nouzového stavu proběhlo 390 konkrétních dobrovolných pomocí a bylo odpracováno 1180 hodin. Svou pomoc nabízelo tolik lidí, že je ani nešlo všechny využít.

 

Slunečnice, z.s. je nezisková organizace s dlouholetou praxí v Děčíně, standardně se zabývá lidmi s mentálním a kombinovaným postižením. V době Pandemie se ale její dobrovolnické centrum pustilo do pomoci seniorům a lidem s postižením.

Prvních pár nákupů, donášku léků a dopravu roušek klientům zjišťovali sami pracovníci Slunečnice, z.s., aby mohli dobrovolníky připravit na to, jak bude jejich činnost probíhat, co bude potřeba řešit, jak s klienty mluvit, na co je třeba si dávat pozor při kontaktu. Podle toho pak každý dobrovolník dostal přesné instrukce a postup, aby seniory neohrozil, a byl v bezpečí i on sám. Poptávka po pomoci postupně narůstala víc a víc, ale s ní i počet dobrovolníků, vlna pomoci, která se s nástupem pandemie zvedla, byla skutečně obrovská. Mnoho lidí přispívalo našitými rouškami a díky tomu jich mohlo dobrovolnické centrum rozdistribuovat více než 500 mezi seniory a do lékařských ordinací. Stále přibývající dobrovolníky už ani nebyla možnost využít v terénu. Mnoho z nich se tedy pustilo do rekonstrukce našich sociálně rehabilitačních dílen a do revitalizace Kavárny a palačinkárny, kterou Slunečnice, z.s. na Zámku Děčín. Obrovský kus práce odvedli Pánové z HC Děčín.

V rámci pomoci seniorům a dalším ohroženým skupinám se nejednalo pouze o nákupy, často si klienti potřebovali jen popovídat a cítit někde jistotu. Postupně se ozývala velká skupina klientů, kteří stáli o dovážku obědů. To denně zajišťovala jednotka dobrovolných hasičů Křešice, kteří se Slunečnicí, z.s. spolupracovali a pomáhali i v mnoha jiných případech, třeba když bylo potřeba v ochranných oblecích nastěhovat lednici klientce v seniorském věku. Žádnou neměla a tak nebylo jednoduché jí obstarávat nákupy. Jeden z dobrovolníků jí lednici opatřil a chlapi ze SDH Křešice obstarali zbytek. Takovýchto situací se za ty dva měsíce objevila spousta ...

Další klientka neměla občanský průkaz a nemohla si vyzvedávat důchod, ale nebyla schopná si OP sama zajistit. Zprostředkována jí bylo vyzvednutí průkazu na magistrátu i doprava. Jiný klient potřeboval opravit invalidní vozík a musel by kvůli tomu jet do opravny přes celé město, jeden z dobrovolníků je svářeč, vozík si u klienta vyzvedl, opravil u sebe v dílně a zase mu ho zpět přivezl.

Bylo třeba řešit i akutní cesty zvířátek seniorů na ošetření k veterináři, zajištění dopravy na lékařské prohlídky, přes dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem se zajistili potravinové nebo hygienické balíčky pro klienty v sociální nouzi. Občas klienti potřebovali zprostředkovat i právnickou podporu, kterou jim zdarma poskytoval děčínský advokát Mgr. Aleš Podrábský. Obrovskými tahouny byly skauti z Děčínského oddílu Stopa, kteří se do pomocí pouštěli i několikrát denně.

Klienti za žádnou z těchto služeb nic neplatili, proto je Slunečnice, z.s. moc vděčná za finanční a hmotné dary, i díky kterým mohla tuto činnost provozovat. Od pana Zdobinského z Děčína (5.000 Kč) a od rodiny Šťastkových z Ústí n.L. (3.000,- Kč), dostali jsme darem nový mobilní telefon od náměstka hejtmana ÚK Martina Kliky a pohonné hmoty jsme dostaly proplacené z krajské dotace.

Slunečnice, z.s. velice děkuje všem, kteří se účastnili a přeje pevné zdraví.

 

Doubravka Dostálová, koordinátorka dobrovolníků,

tel.: 739 355 705

dobrovolnictvislunecnice@seznam.cz

Počet zobrazení: 3059 Naposledy změněno: 10.02.2021 - 10:32
Sdílet

Základní údaje

  • Statutární město Děčín
    Magistrát města Děčín
    Ing. Jiří Anděl, CSc.
    primátor města
    Ing. Martin Kříž
    tajemník úřadu
    Budova A1:
    Mírové nám. 1175/5, 405 38 Děčín
    50°46'25.7"N 14°11'44.3"E
    Budova B1:
    28. října 1155/2, 405 02 Děčín I
    50°46'58.5"N 14°12'57.2"E
    IČO: 00261238; DIČ: CZ00261238
    +420 412 593 111
    Úřední hodiny magistrátu
    posta@mmdecin.cz
    Datová schránkadatová schránka
     statutárního města Děčín: x9hbpfn
    Datová schránkadatová schránka
     Magistrátu města Děčín: nj6wxpq
      

Něco málo o Děčínu

47951
obyvatel (r. 2021)
43
průměrný věk
118
rozloha (km²)
35
městských částí
448
ulic
Děčín je nejníže položené město v České republice, ležící na soutoku Labe a Ploučnice. Jeho centrum má nadmořskou výšku 135 metrů. Jedná se o významný říční přístav a důležitou dopravní křižovatku (stýká se zde pět železničních tratí, prochází jím i 1. železniční koridor a několik významných silničních tahů).

Rodáci: spoluzakladatel Sokola prof. Miroslav Tyrš, matematik Johann Radon, topmodelka Karolína Kurková, herci Jiří Bartoška a Jiří Maryško, zpěváci Sámer Issa a Sabina Křováková, sportovci Vladimír Šmicer, Tomáš Kraus a řada dalších osobností.

ISO 9001:2015

SGS Česká RepublikaStatutární město Děčín, Magistrát města Děčín je držitelem certifikátu kvality od mezinárodní firmy SGS se sídlem ve Švýcarsku.

Veřejné zakázky

Člen Platformy odpovědného veřejného zadávání

Město pro byznys

Město pro byznys

Přívětivý úřad

Přívětivý úřad 2019Přívětivý úřad 2023
2. místo
v Ústeckém kraji.
Potvrzeno
Ministerstvem vnitra
České republiky.

Back to top